Trznadel złotawy (Emberiza aureola)

Ten niezwykle kolorowy ptak wędrowny jeszcze do niedawna pospolicie występował nie tylko w Azji, ale jego zasięg sięgał aż do Finlandii. W tej chwili trznadli złotawych w ogóle nie znajdziemy w Europie ani też w północnej części Syberii i Japonii – przemieszczają się głównie z Syberii na zimowiska w Chinach i wzdłuż linii brzegowej południowowschodniej Azji. Dzieje się tak, ponieważ uważa się go za przysmak – każdego dnia na targu w chińskim Sanshui  jest sprzedawanych około 10 000 nielegalnie upolowanych trznadli złotawych. W ciągu ostatnich 10 lat ich populacja zmniejszyła się aż o 80%! Największym zagrożeniem dla tego gatunku są nielegalne polowania prowadzone na zimowiskach. Postępująca utrata siedlisk i coraz szerzej zakrojone polowania na ten gatunek powodują, że trznadle złotawe szybko zbliżają się do skraju wyginięcia.

Kategoria zagrożenia (Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych):

EN – zagrożony

Krótka charakterystyka:

• w Chinach jest nazywany „ryżowym ptakiem” ponieważ spędza zimę na polach ryżu na Dalekim Wschodzie

Rys. MERGUS Dawid Kilon

• do niedawna był szeroko rozprzestrzeniony w Finlandii, Syberii aż do Chin i południowowschodniej Azji, obecnie całkowicie zniknął ze wschodniej Europy
  • światowa populacja tego gatunku spadła o 80% w ciągu ostatnich 10 lat

Zagrożenia:

• utrata siedlisk
  • nielegalne chwytanie i polowania