Strefa edu

Jak w poprzednich latach  zapraszamy Was na stoiska organizacji i instytucji zajmujących się badaniem migracji ptaków oraz ochroną przyrody, na których czekają nas Was ciekawostki z życia ptaków, zagadki ornitologiczne i liczne konkursy. Swoje stoiska przygotują:

Na ambasadorów tegorocznych obchodów Światowego Dnia Ptaków Wędrownych wybrano gatunki migrantów reprezentujących wszystkie kontynenty i środowiska. Do gatunków tych należy występująca niemal na całym świecie dymówka, jak również rycyk, cyranka, biegus rdzawy, kobczyk amurski, trznadel złotawy czy wreszcie azjatycki biegus łyżkodzioby, którego populację oszacowano na 360-600 osobników. Na naszym stoisku przybliżymy te gatunki i opowiemy dlatego to one są tegorocznymi ambasadorami. Do zobaczenia w Kuźnicy!

www.fundacja-ab.org.pl

Nadmorski Park Krajobrazowy i Błękitna Szkoła przygotują stoisko edukacyjne związane z siedliskiem nadmorskich wydm. Uczestnicy akcji poprzez zabawę mają okazję dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat wydm nadmorskich i charakterystycznych dla nich roślin, ptaków wodnych oraz ryb występujących w Bałtyku. Na odwiedzających stoisko czekają również drobne upominki w postaci materiałów promocyjnych, ulotek i map dotyczących NPK.

www.npk.org.pl

www.blekitnaszkola.npk.org.pl

Skryte, wzbudzające różne emocje… Strach, zaskoczenie, niedowierzanie, fascynacja… Ludzka niewiedza, płoszenie, umyślne zabijanie i rozwój cywilizacyjny to przyczyny tego, że sowy zanikają przede wszystkim w krajobrazie rolniczym, ale i leśnym. Jeśli jednak poznasz ich zwyczaje i rolę, jaką pełnią w przyrodnie, zrozumiesz potrzebę ich ochrony. Wyjaśnimy, co zagraża ich populacjom. Opowiemy jak obserwować sowy, by było to bezpieczne dla nich samych. Zdradzimy jak skutecznymi są drapieżnikami. Opowiemy też o ich czynnej ochronie, działaniach naszego Stowarzyszenia i Atlasie Sów Polski.

www.sowy.sos.pl

„Ochrona ptaków wędrownych i ich siedlisk”

Dlaczego ptaki wędrują? Jak wygląda skomplikowany mechanizm migracyjny? Dlaczego tak ważne dla ptaków jest zachowanie ich naturalnych siedlisk zarówno w miejscu gniazdowania i zimowania, jak i na trasach przelotu? Jakie niebezpieczeństwa czyhają na ptaki w czasie ich wędrówek?  Co daje nam wiedza o zaobrączkowanych ptakach?  Na te i inne pytania odpowiedzą specjaliści ze Stacji Ornitologicznej MiIZ PAN przy swoim stoisku edukacyjnym pt. „Ochrona ptaków wędrownych i ich siedlisk”.

Ponadto na stoisku prezentowane będą okazy wybranych gatunków ptaków wędrownych, obrączki ornitologiczne, plansze, plakaty oraz ryciny z przykładowymi migracyjnymi trasami.

Dla zainteresowanych udostępnione zostaną materiały edukacyjne (foldery, zakładki, plakaty). Przewidziano również zabawy edukacyjne takie jak krzyżówki, rozsypanki i quizy.

www.stornit.gda.pl

W drodze – przystanek Ujście Wisły.

Opowiemy o dzikiej przyrodzie i skarbach wyjątkowego miejsca, jakim jest rezerwat przyrody „Mewia Łacha” w ujściu Wisły. Pokażemy, co jest „ptasim rarytasem” i przybliżymy, co jeszcze można zobaczyć spacerując wzdłuż ścieżki edukacyjnej. Wyjaśnimy, co jest największym problemem w rezerwacie oraz dlaczego należy zapewnić ptakom spokój – zarówno tym lęgowym jak i wędrownym. Bohaterem naszego stoiska będzie biegus rdzawy, którego można spotkać w ujściu Wisły. Jest to siewka z dalekiej Arktyki, jeden z ambasadorów Światowego Dnia Ptaków Wędrownych 2017. Podczas zimowania w strefie tropikalnej ponosi koszty gwałtownego ocieplenia klimatu na swoich syberyjskich lęgowiskach. W maju zeszłego roku w czasopiśmie Science opublikowano wyniki badań na ten temat. W międzynarodowym zespole naukowców byli badacze z Holandii, Australii, Francji, Polski (Uniwersytet Gdański) i Rosji. Zapraszamy na nasze stoisko!

www.kuling.org.pl

Na stoisku będzie można obejrzeć wystawę roll’upów zawierających gotowe rozwiązania najczęściej spotykanych problemów dotyczących postępowania z dzikimi zwierzętami. Zawierają informację kiedy należy udzielić pomocy, a kiedy najlepiej nie podejmować żadnego działania oraz jak należy postępować ze zwierzętami, aby chcąc im pomóc nie wyrządzić im większej szkody.

www.ostoja.gda..pl

Tematem przewodnim stoiska Słowińskiego Parku Narodowego będą ptaki wędrowne. Na stoisku będzie można m.in. rozpoznać gatunki ptaków po kolorach – do tej aktywności wykorzystywane zostaną modele ptaków wykonane z żywicy w skali 1:1. Ponadto przygotowaliśmy szereg gier i zabaw edukacyjnych o tematyce ornitologicznej.

www.slowinskipn.pl

Zapraszamy na stoisko wolontariuszy z Błękitnego Patrolu, na którym dowiecie się więcej na temat ochrony ssaków morskich występujących w Bałtyku prowadzoną przez WWF Polska. Błękitni będą rozdawać błękitne poradniki i inne materiału WWF-u.

Zapraszamy na ptasie zgadywanki oraz do kąciku młodego ornitologa. Uczestnicy odwiedzający nasze stoisko będą mogli sprawdzić swoją wiedzę i umiejętności rozpoznawania gatunków ptaków, spotykanych na obozach Akcji Bałtyckiej. Oprócz tego będzie szansa poznać parę ptasich ciekawostek. Najmłodsi miłośnicy przyrody będą mogli własnoręcznie przygotować maskę sówkę.

www.biology.ug.edu.pl

www.kos.ug.edu.pl