Piknik „Sąsiedztwo dla Bioróżnorodności”

Fundacja Akcja Bałtycka oraz Fundacja Sprawni Inaczej serdecznie zapraszają do Domu Sąsiedzkiego przy Północnej w Gdańsku na wspólne powitanie jesieni! Wspólnie spotkamy się na terenie Domu Sąsiedzkiego, którego otoczenie w ostatnim roku przeszło metamorfozę. Zmodernizowany został front budynku, ale również ogród i altana na jego tyłach. Ogród powstał w ramach projektu Sąsiedztwo dla Bioróżnorodności którego celem jest zwiększenie bioróżnorodności w przestrzeni miejskiej i stworzenie miejsc przyjaznych zarówno dla ludzi jak i dzikich zwierząt zamieszkujących Gdańsk.

W trakcie trwania Pikniku zapewnimy moc atrakcji:

• Stoisko edukacyjne Fundacji Akcja Bałtycka na temat wędrówek ptaków.

Stoisko jest częścią kampanii edukacyjnej realizowanej w ramach projektu: „Znaczenie Pomorza Gdańskiego dla ptaków wędrownych” dofinansowanego ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku.

• Konkurs wycinania dyń-lampionów z nagrodami.

Każda osoba może przynieść swoją wcześniej wyciętą w domu dynię lub wykonać lampion na miejscu pikniku. Będzie można również zakupić dynię do wycięcia na miejscu.

• Kiermasz rękodzieła.

W trakcie pikniku możliwe będzie zakupienie ptasiej biżuterii, przyrodniczego rękodzieła oraz ręcznie tworzonej ceramiki. Dochód ze sprzedaży przeznaczony będzie na cele Fundacji Sprawni Inaczej i Akcja Bałtycka.

• Tworzenie ptasich ekotoreb.

Uczestnicy pikniku w godzinach 12-14 będą mieli możliwość przygotowania własnoręcznie torby z wizerunkiem jednego z ambasadorów tegorocznego Światowego Dnia Ptaków Wędrownych. Wiek bez ograniczeń, dla dzieci i dla dorosłych.

• Szycie ptaków-cudaków.

W trakcie trwania pikniku będzie możliwość stworzenia malutkich zawieszek z wizerunkami ptaków. Prowadzenie: Janina Woszczyńska.

• Poczęstunek z darów jesieni.

Jeśli tylko pogoda nam na to pozwoli rozpalimy grilla na którym przygotujemy pieczone ziemniaczki, buraczki i dynie :)

Warsztaty

Zachęcamy również do wzięcia udziału w warsztatach w które będą połączeniem rękodzieła, majsterkowania i zdobywania wiedzy przyrodniczej. To przyroda znajdująca się w mieście będzie elementem łączącym wszystkie elementy tego wydarzenia.

12:15 – Ptasie układanki-prasowanki z koralików

Pod przewodnictwem Katarzyny Skakuj stworzymy kolorowe ptasie ozdoby układane z koralików. Warsztaty dla osób w każdym wieku. Czas trwania: ok 45 minut.

13:00 – Budowanie hoteli dla owadów

Zapraszamy na warsztaty rodzinne z przygotowywania hoteli dla owadów. Podczas warsztatów każda rodzina wykona swój hotel, który będzie mogła zabrać do domu i postawić w swoim ogrodzie. Zajęcia poprowadzi Adam Chmura. Czas trwania: ok 45 minut.

13:45 – Budowanie budek lęgowych dla ptaków

Zapraszamy na warsztaty rodzinne z konstrukcji budek lęgowych. Podczas warsztatów każda rodzina wykona swoja budkę, którą będzie mogła zabrać do domu. Dowiecie się czym się różni budka dla sikory od budki dla pleszki. Poznacie sposoby zabezpieczania budek przed drapieżnikami. Zajęcia poprowadzi Jakub Typiak. Czas trwania: 1 godzina.

14:30 – Prelekcja na temat ssaków w miastach

W Gdańsku, podobnie jak w innych miastach Europy żyje wiele gatunków dzikich ssaków. Większość z nich widujemy niezwykle rzadko ze względu na ich skryty tryb życia. Jeże, nietoperze, lisy, dziki, wiewiórki- o nich wszystkich posłuchamy w trakcie prelekcji poprowadzonej przez Konrada Bidzińskiego.

15:00 – Budowanie karmników dla ptaków

W trakcie warsztatów stworzymy karmniki dla ptaków ze zużytych butelek PET. Uczestnicy dowiedzą się kiedy i czym karmić ptaki. Podczas warsztatów każda rodzina wykona swój karmnik, który będzie mogła zabrać do domu. Warsztaty poprowadzi Justyna Szulc. Czas trwania: 30-45 minut.

15:30 – Wycieczka po Brzeźnie z ornitologiem

Na zakończenie pikniku ornitolog Jakub Typiak zabierze uczestników na ptasi spacer po Brzeźnie.

UWAGA! Zapisy na warsztaty będą możliwe na miejscu pikniku od godziny 11.30

Masz pytanie? Napisz: bio@fundacja-ab.org.pl