mgr Katarzyna Dorota Rosińska

Prezes Zarządu Fundacji AB

tel. 692 533 602

e-mail: k.rosina@gmail.com

Absolwentka Biologii na Uniwersytecie Gdańskim. Od ponad dziesięciu lat czynnie uczestniczy w pro­gramach badawczych dotyczących migracji wróblowych (Akcja Bałtycka, SEEN). W ramach mię­dzy­narodowej sieci SEEN brała udział w obrącz­kowaniu ptaków w Bułgarii, Egipcie, Turcji i we Włoszech. Od wielu lat zajmuje się  edukacją przyrodniczą. Koordynowała różne projekty, między innymi Inicjatywa Technologiczna I na Uniwersytecie Gdańskim. Wykonuje również monitoringi i in­wen­taryzacje przyrodnicze pod różne inwestycje. Angażuje się również w działalność III-go sektora. Jest członkiem założycielem Stowarzyszenia Trójwiejska. W przyszłości chciałaby tworzyć interdyscyplinarne projekty łączące przyrodę z edukacją i sztuką. W wolnych chwilach uczy się śpiewu białego, polskich tańców tradycyjnych oraz zajmuje się ręko­dziełem. Marzy o nauczeniu się gry na akordeonie oraz podróży po największych muzeach malarstwa we Włoszech.