dr inż. Jarosław Krzysztof Nowakowski

Przewodniczący Rady Fundacji AB

tel. 662 162 497

e-mail: j.k.nowakowski@gmail.com

Ukończył wydział leśny na SGGW w Warszawie, a w roku 2000 obronił doktorat dotyczący migracji sikor. W latach 1992-2004 pracownik naukowo-dydaktyczny w Akademii Podlaskiej w Siedlcach, a od 2004 pracownik naukowy Stacji Badania Wędrówek Ptaków Uniwersytetu Gdańskiego. W latach 2007-2012 kierował pracami SBWP. Od 2008 kieruje pracami programu badawczego Akcja Bałtycka. Pomysłodawca i założyciel Krajowej Sieci Stacji Obrączkowania Ptaków. Twórca dwu stacji obrączkowania ptaków w Turcji, kierownik wypraw naukowych do Egiptu, Jordanii, Bułgarii i Etiopii. Uczestniczył też w wyprawach przyrodniczych do Australii, RPA, Botswany, Zambii oraz na Syberię. Autor kilkudziesięciu prac naukowych publikowanych w czasopismach angielskojęzycznych. Z pasją upowszechnia wiedzę o ptakach i ich wędrówkach między innymi w „National Geographic”, „Gazecie Wyborczej” i „Wszechświecie”, a także w programach radiowych i telewizyjnych. Jego zainteresowania naukowe obejmują różne aspekty wędrówek ptaków, szczególnie ewolucję i ekologię wędrówki częściowej oraz ewolucję i ekomorfologię skrzydła. Autor licznych ekspertyz dla gospodarki, uczestniczył w tworzeniu nowych zasad oceny odziaływania elektrowni wiatrowych na ptaki; opracował pierwszy w Europie program monitoringu przy użyciu kamer termowizyjnych odziaływania mostu na ptaki (w Kwidzynie). Prywatnie pasjonuje się historią, malarstwem, poezją, fotografią, kolekcjonuje muszle ślimaków, maski murzyńskie, zdjęcia motyli i storczyki. W radiu lokalnym w Siedlcach redagował i prowadził audycję poetycką „Serce jak obłok”. Zakochany w żonie, córce i dwóch wspaniałych wnukach.