Konferencja Naukowa

„Współczesne obrączkowanie ptaków – aspekt naukowy i etyczny”

Z okazji 55 urodzin Akcji Bałtyckiej postanowiliśmy jako Fundacja Akcja Bałtycka oraz Stacja Badania Wędrówek Ptaków Uniwersytetu Gdańskiego zorganizować spotkanie w formie konferencji pod tytułem „Współczesne obrączkowanie ptaków – aspekt naukowy i etyczny”. Odbyło się ono w dniach 28-29 listopada 2015 roku w Górkach Wschodnich (Wyspa Sobieszewska). W sobotę (28.11) odbyła się część konferencyjna, oraz wieczorne spotkanie towarzyskie, w niedzielę natomiast zorganizowaliśmy wycieczkę do miejsca gdzie po raz pierwszy obrączkowane były ptaki przez zespół Koła Naukowego Biologów UW, na Wyspie Sobieszewskiej, co dało początek Akcji Bałtyckiej. Konferencja była okazją do spotkania dzisiejszych i dawnych akcjonariuszy, ku naszej wielkiej radości wzięło w niej udział prawie 90 osób! Wśród nich byli trzej uczestnicy pierwszego, historycznego obozu Akcji w 1960 r. – Przemysław Busse, Barbara Diehl i Roman Hołyński, przedstawiciele Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego, Stacji Ornitologicznej PAN oraz Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Gdańsku, reprezentanci niemal wszystkich działających w Polsce akcji obrączkowania ptaków, akcyjni kierownicy i załoganci, słowem – przyjaciele, sympatycy i wychowankowie tego najdłużej działającego programu obrączkowania ptaków w Polsce. Wszystkich uczestnikom serdecznie dziękujemy za uświetnienie tego uroczystego wydarzenia!

Sponsorzy: