Kobczyk amurski (Falco amurensis)

Gnieździ się w południowo-wschodniej Syberii i północnych Chinach, a zimuje w Afryce Południowej. W trakcie swojej migracji pokonuje 22 000 km lecąc na zachód przez Indie. Kobczyki najprawdopodobniej przekraczają też Morze Arabskie, ale nadal nie wiemy zbyt wiele na temat ich strategii wędrówkowej. Żywią się głównie owadami, takimi jak termity. Polują na nie głównie z zasiadki  wykorzystując drzewa, słupy i linie energetyczne jako czatownie.

Miejsca przystankowe, na których kobczyki mogą odpocząć, pożywić się i nabrać energii są niezwykle ważne w czasie ich długiej wędrówki. W 2012 roku ok. 120-140 tysięcy tych niezwykłych ptaków zostało schwytanych w sieci i zabitych w regionie Nagaland w Indiach. Na szczęście szybka interwencja indyjskiego rządu i instytucji ochrony przyrody, polegająca na wysłaniu patroli i edukacji społeczeństwa zatrzymała ten proceder, co stanowi doskonały przykład dla innych państw borykających się z tym samym problemem.

Kategoria zagrożenia (Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych):

LC – niższego ryzyka

Rys. MERGUS Dawid Kilon

Krótka charakterystyka:

  • gnieździ się w południowo-wschodniej Syberii i północnych Chinach
  • wędruje na zachód przez Indie i Morze Arabskie do południowej Afryki
  • podczas wędrówki pokonuje 22 000 km odżywiając się ważkami, które podobnie jak kobczyki przekraczają Morze Arabskie
  • populację kobczyka szacuje się na ponad 1 mln osobników

Zagrożenia:

  • nielegalne polowania i chwytanie ptaków w pułapki podczas ich wędrówki
  • degradacja terenów trawiastych spowodowana m. in. zmianami klimatu i zbyt intensywnym wypasem bydła