Noc Sów na Akcji Bałtyckiej 2016

1 kwietnia, w Międzynarodowy Dzień Ptaków spotkajmy się na obozie Akcji Bałtyckiej w Kuźnicy na Helu by razem odkryć świat sów, szczególnie tych migrujących! W tym roku połączymy obchody święta ptaków i zaczynającej już być tradycją Nocy Sów organizowanej przez Fundację Akcja Bałtycka w partnerstwie z Nadmorskim Parkiem Krajobrazowym.

Program:

Wydarzenie rozpoczniemy wcześniej niż w latach poprzednich, bo już o godzinie 17.00, warsztatami rękodzielniczymi „Szyjemy małe sówki”, które poprowadzi Janina Woszczyńska.
Gdy zajdzie słońce, rozpoczniemy wspólne kontrolowanie sowich sieci (od 20:00 do 5:00), natomiast pomiędzy obchodami zasiądziemy przy ognisku, by posłuchać opowieści o migracji tych nocnych ptaków i o metodach ich badań, które poprowadzi Magdalena Hadwiczak.

O godzinie 21.30 zapraszamy na leśny pokaz filmu pt. „Płomykówka – sowa z sąsiedztwa”. Pokażemy Wam ponadto delikatność sowich piór i na ich podstawie nauczymy Was odróżniać poszczególne gatunki.

Wstęp wolny!

Jak wziąć udział?

W Nocy Sów można wziąć udział o dowolnej godzinie. Należy zabrać ze sobą latarki – najlepiej czołówki, własny prowiant na ognisko i dobry humor. Polecamy również zabranie własnych karimat do siedzenia przy ognisku.

Uwaga! Każdy kto zawita w naszym obozie w sowiej masce lub przebraniu otrzyma od nas mały upominek :)

Zgłoszenia na wydarzenie prosimy wysyłać na adres e-mail: justyna.szulc@fundacja-ab.org.pl, liczba miejsc jest ograniczona.

Kontakt i informacje:

Justyna Szulc, tel. 792 932 820

justyna.szulc@fundacja-ab.org.pl

Śledź również nasze wydarzenie na FB!

Jeśli chcesz spojrzeć w oczy uszatki odwiedź nas na obozie w Kuźnicy! Gorąco zachęcamy do uczestnictwa, również grupy szkolne!

Jak dojechać?
Pociągiem do Kuźnicy. Z Kuźnicy należy się udać ścieżką wzdłuż Zatoki w stronę Chałup. Na drugich rogatkach znajduje się właściwa droga do wejścia nr 29. Po przejściu przez tory skręcamy w pierwszą dróżkę w lewo i idziemy wzdłuż torów ok. 100 m.

Busem lub autobusem do Kuźnicy. Z Kuźnicy należy się udać ścieżką wzdłuż Zatoki w stronę Chałup. Na drugich rogatkach znajduje się właściwa droga do wejścia nr 29. Po przejściu przez tory skręcamy w pierwszą dróżkę w lewo i idziemy wzdłuż torów ok. 100 m.

Samochodem zatrzymujemy się na ostatnim parkingu przed miejscowością Kuźnica (od strony Chałup), dojazd samochodem pod sam obóz jest niemożliwy. Po zostawieniu samochodu na parkingu, przechodzimy na drugą stronę ulicy oraz torów (parking znajduje się zaraz przy wspomnianych powyżej rogatkach).

Polecamy dojechać rowerem! Wzdłuż Zatoki ciągnie się malownicza ścieżka rowerowa. Dojeżdżamy do parkingu przed miejscowością Kuźnica (patrz dojazd samochodem).