Dzika Klasa 2015/2016

W roku szkolnym 2015/2016 w projekcie wzięła udział klasa Ia. Łącznie odbyło się 7 zajęć. Każde spotkanie rozpoczynaliśmy okrzykiem powitalnym lasu na cztery strony świata i kończymy zawołaniem pożegnalnym. Podczas przerw nie jedliśmy śmieciowego jedzenia. Staraliśmy się być uważni na przyrodę i na siebie nawzajem.

„Lesie nasz Ty lesie, lasie nasz jesienny, witamy Cię radośnie, boś ty jest przepiękny!”

„Lesie nasz Ty lesie, lesie nasz zimowy…”

„Lesie nasz Ty lesie, lesie nasz wiosenny…”

Podczas spotkania październikowego w objęciu drzewa odbyło się ślubowanie dzieci na przyrodników. Listopad był miesiącem, w którym szczególna uwagę zwracaliśmy na jesień. W grudniu szukaliśmy skarbu św. Mikołaja podczas zimowych podchodów. W trakcie marcowej wyprawy wypatrywaliśmy zwiastunów wiosny. W kwietniu natomiast uczyliśmy się jak przetrwać w lesie – poznawaliśmy jadalne i trujące rośliny, budowaliśmy szałas i uczyliśmy się rozpalać ognisko. W maju zrobiliśmy sobie prawdziwą wyprawę przez las w poszukiwaniu najmniejszych organizmów – oglądaliśmy owady, pająki i inne zwierzaki zamieszkujące las. W czerwcu podsumowaliśmy naszą roczną pracę i udaliśmy się na wspólny spacer z rodzicami! Zobaczcie jak było wesoło, kolorowo i dziko!