Akcja Karmnik z Akcją Bałtycką – 2014/2015

Akcja Karmnik to trwający już prawie osiem lat ogólnopolski program obrączkowania zimujących ptaków przy karmnikach. Dzięki temu możliwe jest poznanie składu gatunkowego ptaków odwiedzających karmniki, a także zbadanie ich kondycji oraz zebranie cennych pomiarów biometrycznych.
Nasz zespół postanowił tej zimy 2014/2015 oficjalnie włączyć się w ten program. Fundacja Akcja Bałtycka będzie prowadzić obrączkowanie ptaków w dwóch lokalizacjach: na terenie Bałtyckiego Kampusu Uniwersytetu Gdańskiego w Oliwie oraz przy Błękitnej Szkole Nadmorskiego Parku Krajobrazowego we Władysławowie.
Obrączkowanie będzie prowadzone od końca listopada do końca lutego co dwa tygodnie, w okolicach weekendu i będzie otwarte dla osób z zewnątrz, chcących zobaczyć z bliska różne gatunki karmnikowych gości. Dodatkowo można będzie nauczyć się oznaczać ich wiek i płeć oraz wysłuchać ciekawostek z nimi związanych. Zatem jeśli ktoś z Was jest chętny aby popatrzeć na zimujące ptaki lub pomóc nam jako wolontariusz w zimowych badaniach serdecznie zapraszamy. Wszelkie zapytania oraz zgłoszenia przesyłajcie na adres mailowy: michal.redlisiak@biol.ug.edu.pl.

Harmonogram chwytań przedstawia się następująco:

Kampus UG w Oliwie (ul. Wita Stwosza 57, 80-952 Gdańsk, parking za Wydziałem Matematyki, Fizyki i Informatyki)

1.12.2014, 15.12.2014, 28.12.2014, 12.01.2015, 26.01.2015, 9.02.2014, 23.02.2014

Błękitna Szkoła we Władysławowie (ul. Merkleina 1, 84-120 Władysławowo)

29.11.2014, 12.12.2014, 29.12.2014, 9.01.2015, 23.01.2015, 6.02.2015, 20.02.2015.

Niektóre z powyższych terminów mogą ulec zmianie. Więcej informacji na temat Akcji Karmnik prowadzonej przez Fundację Akcja Bałtycka na naszym profilu na Facebook’u. Jeśli nie możecie uczestniczyć w pracach prowadzonych przez nas, zachęcamy Was do udziału w Akcji Karmnik na terenie całego kraju. Serdecznie zapraszamy!

WYNIKI KOŃCOWE

Błękitna Szkoła we Władysławowie

Łącznie w sezonie zaobrączkowaliśmy 388 ptaków z 13 gatunków oraz schwytaliśmy 221 retrapów i kontroli. W ten sposób nasz zespół zajął 6 miejsce skali całego kraju jeśli chodzi o ilość zaobrączkowanych ptaków. Nasz karmnik odwiedziły: bogatka, modraszka, czubatka, wróbel, dzwoniec, kowalik, grubodziób, zięba, rudzik, kos, pełzacz leśny, sierpówka i grzywacz. Schwytaliśmy również 2 bogatki z zagranicznymi obrączkami: z Litwy i Rosji.

Kampus UG w Oliwie

Tutaj wyniki przedstawiają się nieco gorzej. Zaobrączkowaliśmy 139 ptaków z 10 gatunków oraz schwytaliśmy 73 retrapy i kontrole. Nasz karmnik odwiedziły: bogatka, modraszka, dzwoniec, mazurek, grubodziób, rudzik, zięba, kos oraz jedyne w krajowym rankingu Akcji Karmnik: kulczyk i kopciuszek.