Działalność edukacyjna

Jednym z bardzo ważnych celów działania naszej fundacji jest wzmocnienie świadomości i proekologicznych postaw społeczeństwa w szczególności w bezpośrednim kontakcie z przyrodą. Jak możemy tego dokonać?  Wierzymy, że jest to możliwe w oparciu o edukację przyrodniczą prowadzoną przez ludzi z pasją i dużą wiedzą merytoryczną. Dokładamy wszelkich starań aby nasze zajęcia były prowadzone w sposób ciekawy i przekazywały dużą ilość wiedzy w nietuzinkowy sposób.

Od początku naszej działalności prowadzimy kampanię edukacyjną na temat wędrówek ptaków, prowadząc stoiska edukacyjne podczas różnego rodzaju pikników i imprez plenerowych. Elementem kampanii edukacyjnej jest również nasze flagowe działanie czyli organizowanie Światowego Dnia Ptaków Wędrownych, który obchodzony jest 10 maja. Ponadto corocznie organizujemy wiosną Noc Sów na Akcji Bałtyckiej. Często działania edukacyjne towarzyszą naszej działalności naukowej czy to podczas prac Akcji Bałtyckiej czy podczas Akcji Karmnik.

Od 2015 roku prowadzimy autorski program nauczania przyrody w ramach projektu „Dzika Klasa” .

Nasza działalność edukacyjna:

1. Oferta „Edukacja z Rudzikiem”
  2. Kampania edukacyjna
  3. Światowy Dzień Ptaków Wędrownych