Akcja Karmnik na Akcji Bałtyckiej 2017/18

Akcja Karmnik to ogólnopolski program obrączkowania zimujących ptaków, który wystartował w 2006 roku i trwa nieprzerwanie do dzisiaj. Dzięki temu możliwe jest poznanie składu gatunkowego ptaków odwiedzających karmniki, a także zbadanie ich kondycji oraz zebranie cennych pomiarów biometrycznych.

Akcja Karmnik polega na obrączkowaniu ptaków w miejscach ich regularnego dokarmiania przez całą zimę do wczesnej wiosny przez uprawnione osoby tzw. obrączkarzy. Odłowy odbywają się raz na dwa tygodnie w wyznaczone dla całego kraju weekendy. Ptaki chwytane są w specjalne sieci ornitologiczne przez 5 godzin od wschodu słońca. Poza obrączkowaniem zbierane są dane biometryczne (np. pomiar skrzydła czy ogona), ptaki są ważone, a także określana jest ich kondycja na podstawie tzw. otłuszczenia.

Fundacja Akcja Bałtycka włączyła się do programu w 2014 roku. W ramach projektu współpracuje m.in. z Błękitną Szkołą we Władysławowie przy Nadmorskim Parku Krajobrazowym, gdzie od 2014 roku prowadzone są odłowy. Naszym celem, poza badaniami ornitologicznymi, jest również popularyzacja wiedzy na temat ptaków, stąd Akcji Karmnik towarzyszą różnego rodzaju działania edukacyjne. Zapraszamy!

Tegoroczna Akcja

Po raz kolejny Fundacja Akcja Bałtycka włączyła się w ogólnopolski program badania ptaków zimujących Akcja Karmnik. W tym roku odłowy będziemy prowadzić w dwóch miejscach. W partnerstwie z Błękitną Szkołą przy Nadmorskim Parku Krajobrazowym będziemy obrączkować ptaki we Władysławowie oraz w partnerstwie z Nadleśnictwem Gdańsk będziemy prowadzić badania w Leśnym Ogrodzie Botanicznym w Marszewie.

Obrączkowanie w Leśnym Ogrodzie Botanicznym w Marszewie prowadzone pod hasłem „Zimowe niedziele z ptakami” jest otwarte dla osób z zewnątrz, chcących zobaczyć z bliska różne gatunki karmnikowych gości. Dla dzieci przygotowaliśmy plastyczne zadania na temat ptaków. Dodatkowo można będzie posiedzieć przy ognisku (prowiant we własnym zakresie). Zatem jeśli ktoś z Was jest chętny, aby popatrzeć na zimujące ptaki lub pomóc nam w zimowych badaniach serdecznie zapraszamy w godzinach od 8:00 do 13:00. Nasze spotkania szczególnie polecamy rodzinom z dziećmi.

Terminy kolejnych odłowów: 3.12.2017, 16.12.2017 (wyjątkowo spotykamy się w sobotę!), 31.12.2017, 14.01.2018, 28.01.2018, 11.02.2018, 25.02.2018

Sprzęt ornitologiczny na Akcję Karmnik ufundowała firma Ecotone.

Akcja Karmnik 2016/17

Akcja Karmnik 2015/16