Akcja Karmnik 2017/2018

Po raz kolejny Fundacja Akcja Bałtycka włączyła się w ogólnopolski program badania ptaków zimujących Akcja Karmnik. W tym roku odłowy będziemy prowadzić w dwóch miejscach. W partnerstwie z Błękitną Szkołą przy Nadmorskim Parku Krajobrazowym będziemy obrączkować ptaki we Władysławowie oraz w partnerstwie z Nadleśnictwem Gdańsk będziemy prowadzić badania w Leśnym Ogrodzie Botanicznym w Marszewie.

Obrączkowanie w Leśnym Ogrodzie Botanicznym w Marszewie prowadzone pod hasłem „Zimowe niedziele z ptakami” jest otwarte dla osób z zewnątrz, chcących zobaczyć z bliska różne gatunki karmnikowych gości. Dla dzieci przygotowaliśmy plastyczne zadania na temat ptaków. Dodatkowo można będzie posiedzieć przy ognisku (prowiant we własnym zakresie). Zatem jeśli ktoś z Was jest chętny, aby popatrzeć na zimujące ptaki lub pomóc nam w zimowych badaniach serdecznie zapraszamy w godzinach od 8:00 do 13:00. Nasze spotkania szczególnie polecamy rodzinom z dziećmi.

Terminy kolejnych odłowów: 3.12.2017, 16.12.2017 (wyjątkowo spotykamy się w sobotę!), 31.12.2017, 14.01.2018, 28.01.2018, 11.02.2018, 25.02.2018

Sprzęt ornitologiczny na Akcję Karmnik ufundowała firma Ecotone.